Liefdeskuren

Première 7 juni daarna elke dag t/m 9 september 2018. Starten tussen 11.00-17.00 uur (maandag tot en met vrijdag) en tussen 10.00 tot 17.00 uur op zaterdag en zondag op de Boulevard in Scheveningen.Banners_and_Alerts_en_Sfeerbeeld_Scheveningen_-_Google_Drive

Liefdeskuren is een audioverhaal over de zee, de liefde en het leven. Gebaseerd op een historisch gegeven: de Duitse componist Felix Mendelssohn Bartholdy die in 1836 in Scheveningen verbleef om te kuren. Hij deed dat vanwege zijn fragiele gezondheid (hij stierf in 1847 al op 38-jarige leeftijd) maar hij wilde ook ‘kuren’ om erachter te komen of hij wel van Cécile Jeanrenaud hield. Voor zijn verblijf in Scheveningen had hij haar ontmoet en de vraag die hij zichzelf stelde was: wil ik Cécile wel trouwen? Zou de Haagse zee hem sowieso goed doen, misschien ook inspireren voor nieuwe muziek? Bronnen vermelden namelijk dat Mendelssohn niet dol was op de hofstad ;-).

Marente_de_Moor

Marente de Moor

Met dit gegeven -zee, muziek, kuren in Scheveningen en liefde-  heeft regisseur Ingrid van Frankenhuyzen de in Den Haag geboren schrijver Marente de Moor – o.a. AKO Literatuurprijs 2011, European Prize for Literature 2014- gevraagd twee audioverhalen in 3 delen te schrijven: één voor volwassenen (‘De Hoest’) en één voor kinderen (‘Vissenpost’) vanaf 6 jaar. Ze kreeg alle vrijheid. We kunnen ondertussen al verklappen dat de verhalen klaar zijn en dat we door de kamer hebben gedanst van vreugde, zo mooi zijn ze. Spannend, humorvol, bloemrijk, dubbelzinnig en nog veel meer. Hoewel het zelfstandige verhalen zijn, zijn de versie voor volwassenen en die voor kinderen met elkaar verweven. Liefdeskuren is een audio/locatieproject, dat wil zeggen een audiowandeling door het toeristische en toch stille hart van Scheveningen waarbij je op 3 verschillende plekken gaat zitten luisteren naar het verhaal van Marente de Moor, met een koptelefoon en mp3-speler op. Die plekken zijn bijzonder: bij het Kurhaus, op een privé-plek tussen duin en strand en bij de Luchtwachtoren bovenop een duin bij het Zwarte Pad. Met telkens de zee in zicht.

De locatievormgeving is zeer theatraal met bijvoorbeeld de enorme 12-persoonsschommelbank ZlowMotion van ontwerper Pink Steenvoorden die geslecteeerd werd voor de Dutch Design Week. De muziek van Mendelssohn Bartholdy is natuurlijk ook het uitgangspunt voor de soundscapes gemaakt door componisten Jürgen De Blonde en Robert van Raamsdonk (jeugdversie) maar wie het werk van bijvoorbeeld De Blonde kent van het succesvolle locatieproject Oh Die Zee in Scheveningen (2014/2015) weet dat het een soundscape wordt met een enorme knipoog.

382_017A_presentatie_huisstijl-003_pdf__pagina_3_van_8_

Het bijzondere van Liefdeskuren is dat je met de hele familie tegelijk kunt meelopen en zitten, want kinderen en volwassenen horen hun eigen audioverhaal met eigen soundscape. Met telkens de zee in het vizier wordt de zee een soort filmdoek waarop het verhaal dat in je oren opklinkt, projecteert. Net als in een museum kun je starten wanneer je wil en krijg je bij de kassa de koptelefoon en mp3-speler mee. Bovendien is het spannend: hoe loopt de Scheveningse kuur van Mendelssohn af? En dat in 3 talen (NL, Engels, Duits) want ook aan internationale deelnemer is gedacht. In het Engels heet Liefdeskuren The Plunge en in het Duits Liebeswellen. Ook de internationale jeugdversies zijn geschikt voor kinderen van 6 jaar en ouder. Vertalers: David Doherty (Engels) en Andreas Ecke (Duits).

Liefdeskuren is een project van Stichting Zeeproducties (die eerder de succesvolle audiowandeling Oh Die Zee uitbracht), in samenwerking met Festival Classique en Feest aan Zee.

IMG_0301

Hier, bij locatie restaurant Oscars, komen de ZlowMotion-banken voor Liefdeskuren te staan.

IMG_1138

Schommelbank de ZlowMotion. Project Oh Die Zee 2014/2015 Zuiderstrand in Scheveningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Volkskrant schreef over locatieproject/audiowandeling Oh Die Zee van makers Ingrid van Frankenhuyzen en Pink Steenvoorden: “…met de zeewind in je gezicht en het geluid op je oren, is Oh Die Zee een bijzondere, zintuiglijke ervaring”.

Meer informatie volgt z.s.m.

Liefdeskuren komt tot stand in samenwerking met en met ondersteuning van Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Feest aan Zee, Festival Classique.

Logo_FeestAanZee_horizontaal_-_Google_DriveHorizontal_-_Google_DriveHorizontal_-_Google_Drive

DH-NL-FC-Comp_pdf__1_pagina_fonds_1818_logo_-_Google_zoekenprins_bernhard_cultuurfonds_-_Google_zoekenprins_bernhard_cultuurfonds_-_Google_zoekenlogo_festival_classique_-_Google_zoeken