Oh Die Zee

“…met de zeewind in je gezicht en het geluid op je oren, is Oh Die Zee een bijzondere, zintuiglijke ervaring”

Locatieproject Oh Die Zee, een mini-Oerol

Oh Die Zee (Oh The Sea) is een theatrale audiowandeling, in het Engels ook wel een ‘interactive site based listening project’ genoemd; een locatieproject, een installatie en Oerol-achtige productie tegelijk. Basis voor Oh Die Zee is de Odyssee van Homerus, in het bijzonder de zeer populaire 21-delige radio-uitzending Odysseia die regisseur Ingrid van Frankenhuyzen in 1994 maakte voor de NCRV. Met Ton Lutz als steracteur.

In 2014 bewerkte ze Homerus’ epos tot een locatieproject in haar geboorteplaats Scheveningen, alsof de avonturen van de Griekse held Odysseus zich nu aan de Noordzee c.q. het Zuiderstrand afspeelden. Het was een groot success bij deelnemers en pers juist omdat de altijd boeiende verhalen via een MP3-speler met koptelefoon nu gekoppeld werden aan de zintuigelijke ervaring van de zee en de natuur en de theatrale locatievormgeving van Pink Steenvoorden. In feite is Oh Die Zee een hybride vorm van theater: net als in een museum kun je starten wanneer je wil, in je eentje of met een kleine groep mensen. 

Oh Die Zee bestaat uit 3 episodes uit de Odyssee: de ontmoeting van Odysseus met de zeemonsters Scylla en Charybdis, zijn ontsnapping aan de betoverend mooi zingende Sirenen en als laatste zijn strijd met Poseidon, god van de wind, om heelhuids thuis te komen op zijn geliefde eiland Ithaca. Elke episode duurt ongeveer 11 minuten.

Multi-zintuiglijke ervaring

Oh Die Zee is een multi-zintuiglijke ervaring die voortkomt uit de kunst van het luisteren. Aan het begin van de route krijgen deelnemers een MP3 met koptelefoon uitgereikt. Dan begint de theatrale reis die aanvankelijk lijkt op een gewone wandeling tot je aankomt bij de luisterlocaties. Op de eerste locatie is dat een tribune bovenop het dak van een zeecontainer, op de tweede locatie zijn het een aantal enorme 6- tot 12-persoons schommelbanken (ZlowMotion) en op de derde en laatste locatie ligt een ‘scheepswrak’ met daarin tweepersoons hangmatten en zitbanken. De ZlowMotion – schommelbanken werden overigens geselecteerd voor de Dutch Design Week in Eindhoven.

Zittend, wiegend en turend over de zee zet je daar de MP3-speler aan en klinken Odysseus’ avonturen in je oren. De zee is vanaf elke zitlocatie als het ware een enorm filmdoek waarop de deelnemers hun eigen verbeelding projecteren. Vanuit telkens een ander perspectief (zoals in Scheveningen de duinen, een half verlaten haven en het weidse strand) komen de beroemde zeeverhalen tot leven. 

De combinatie tussen Homerus’ epos in je oren, de natuur aan de kust en de theatrale locatievormgeving, bleek in 2014 en 2015 een publiekshit.

 

Oh Die Zee is een boeiende en bijzondere belevenis, temeer daar we langs een onbekend en rauw stuk Scheveningen lopen. Het is ook een kunstvorm die niet in de eerste plaats theatraal is; de toeschouwer is een toehoorder en moet de scènes zelf tot drama vertalen. Het mooie van Oh Die Zee is de puurheid ervan, al luisterend valt op hoe weergaloos de tekst van Homerus is, gesproken door Lutz. Luister naar beelden over de wolkenverzamelaar Zeus, de listige Odysseus. De regie lijkt afwezig, maar dankzij de vernuftig uitgestippelde tocht en dankzij de installaties onderweg is Oh die zee een hommage aan een Griekse held in een Haagse entourage. “ Kester Freriks, Theaterkrant 2014 ****

Drie talen   Oh Die Zee is beschikbaar in 3 talen: Nederlands, Engels en Duits. De speciale jeugdversies zijn beschikbaar in het Nederlands en Engels en vanaf 2017 in het Duits. Op verzoek kan Oh Die Zee in andere talen worden opgenomen.

Jeugdversies

Na het success van de pilot in 2104, werden er in 2015 2 speciale jeugdversies geproduceerd: een Nederlands- en Engelstalige versie voor kinderen vanaf circa 8 jaar.  Zij kunnen tegelijkertijd met ouders of grootouders meelopen omdat de volwassenversies in tijdsduur vrijwel gelijk zijn. De jeugdversie wijkt inhoudelijk iets af omdat zij het verhaal van de eenogige reus Kykloop horen. Zowel de volwassenen als de kinderen horen de verhalen van Scylla en Charybdis en de Sirenen. De Vlaamse componist Jürgen de Blonde creëerde een speciale soundscape voor de jeugdversies.

Luister hier op Soundcloud naar een aflevering van Oh Die Zee. Met Ton Lutz.